Контакти

58002, м. Чернівці
вул. Банкова, 1
Навчальний корпус №20.
Тел/факс: (0372) 55-38-26
E-Mail: college@chnu.edu.ua

Погода

   У четвер, 19 травня, в Україні відзначали День ВИШИВАНКИ. У свята, присвяченого традиційному одягу нашої країни, немає фіксованої дати, воно щорічно відзначається у третій четвер травня.

   Цього дня прийнято замінювати повсякденний одяг на вишиванки або доповнювати його традиційною вишивкою.

   У мирний час влаштовують паради вишиванок, акції та флешмоби. У теперішний воєнний час проведення масових зборів не рекомендується, оскільки це може бути небезпечним. Але можна вдягнути вишиванку вдома та зустріти свято у родинному колі. І студенти Відокремленого структурного пілрозділу «Фаховий коледж Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича» не могли залишитись осторонь цього свята. Послухавши розповідь викладача історії та громадянської освіти про зародження і розвиток свята на Історичному факультеті ЧНУ, яке пізніше набрало міжнародного масштабу. Отже трішки з історії:

   Вже понад 16 років люди відзначають Всесвітній день вишиванки. Цьогоріч в такий складний для нас всіх час, люди не здаються і роблять все можливе, задля перемоги. Вишиванка є неабиякою зброєю, яка єднає всіх українців, і зовсім не важливо де вони перебувають, адже свято підтримують понад 100 країн світу. Там де є українці – є Україна!

  Відомо, що вишиванка – традиційна сорочка прикрашена вишивкою. Вишита сорочка завжди передавалася з покоління в покоління і була дуже цінною річчю, яка ніби передавала генетичний код. Так от, дослідники помітили, що на вишиванці є дуже багато геометричних орнаментів, які схожі на гени людини, та різні орнаменти в залежності в якому регіоні проживала людина. Якщо це степовий регіон, то були присутні квіти, а якщо ближче до гір, то певні геометричні малюнки переважали на вишиванці.

Переглянути відео (101+105 група) Переглянути відео (106 група)
Переглянути відео (116 група) Переглянути відео (107 група)


  Вишиванка стала політичним символом, коли її одягають не тільки українці, а й солідарні з Україною іноземці, щоб показати свою підтримку в україно-російській війні. Тема є дійсно цікавою і студенти 1-го курсу взялися за цей проект. Найбільше їх вразило те, що виникло воно в рідних Чернівцях у 2006 році. Пряма мова: «Ми відчули гордість і прагнення також зробити щось цікавеньке, можливо, якщо ми будемо більше старатись, то також увійдемо в історію як тодішня студентка історичного факультету Леся Воронюк». Щоправда тоді вони не уявляли як це приглянеться  українцям і не тільки нашим співвітчизникам, та набери міжнародного характеру. Юна дівчина побачивши свого одногрупника, який полюбляв ходити в традиційному одязі, сягнула ідея, прийти одного дня у вишиванках. Ідею підтримали кілька десятків студентів і пару викладачів, які прийшли на навчання в українському традиційному одязі за попередньою домовленістю. Тоді звичайний флешмоб не передбачав, що ця акція стане всесвітньо відомою.

   Вишиванка - символ ідентифікації, адже колись люди свідомо одягали вишиванку знаючи, що їх могли заарештувати, позбавити майбутнього, виключити з університету і люди знаючи це, все одно йшли на такий крок, тому що вони боролись за життя країни і нації!

   Одягайте вишиванку не тільки у свято, ай в прості дні, роблячи кожен день схожим на свято!