Контакти

58002, м. Чернівці
вул. Банкова, 1
Навчальний корпус №20.
Тел/факс: (0372) 55-38-26
E-Mail: college@chnu.edu.ua

Погода

     Учора, 5 березня, відбувся фінал конкурсу на краще читання української поезії, присвячений 205-й річниці від дня народження Тараса Шевченка.

     З-поміж  45 учасників компетентне журі  вибрало для фіналу 25 найсильніших декламаторів, вони і змагалися за звання кращого читця Шевченкового слова.

     Цьогоріч серед конкурсантів були студенти із більшості факультетів університету: географічного, юридичного, філософсько-теологічного, факультету математики та інформатики, філологічного,  факультету педагогіки, психології та соціальної роботи, економічного , Інституту біології хімії та біоресурсів, факультету фізичної культури та здоров’я людини, ІФТКН, Коледжу ЧНУ та ін.

     Коледж ЧНУ імені Юрія Федьковича у фіналі представляли двоє студентів: Арсеній Вакарчюк і Богдана Сергій.

     Усіх їх на конкурсі поєднала велика любов та захоплення творчостю українського Пророка та Генія – Тараса Шевченка.

     Українською, польською, корейською чи англійською, монологом чи піснею - поезія Тараса Шевченка звучала у  66 аудиторії філологічного факультету однаково сильно і знаково.

     У вітальному слові до фіналістів доцент кафедри української літератури та голова журі конкурсу Лариса Маркуляк-Бережан розповіла, що щорічні Шевченківські читання -  це справжнє свято поезії, започатковане на філологічному факультету у 1992-у році.

    «Скільки би не було конкурсів, заходів, приурочених до щорічного відзначення Дня народження Кобзаря – це тільки дещиця того, що ми можемо зробити для Шевченка. Постійно переосмислюючи його роль в українській та світовій культурі, розумієш – цього все одно занадто мало… А діяльність Шевченка, його трагічний життєпис – це доля України.

     Мені надзвичайно приємно бачити на конкурсі стільки молодих шанувальників Шевченкового та й взагалі українського слова, які після завершення навчання в університеті стануть не лише вчителями української мови та літератури, а й фізиками, біологами чи математиками.  Однак впевнена, що незалежно від фаху ви завжди любитимете і плекатимете  українську поезію та рідне слово.

     Творчість Тараса Шевченка – то великий скарб для нашої нації і ми повинні його берегти!», підкреслила Лариса Василівна.

     Голова журі  подякувала присутнім за участь у конкурсі і зауважила, що цьогоріч обирати переможців було надзвичайно важко – всі читали щиро, талановито і вдумливо, кожне слово пропускаючи крізь себе.


     У нелегкій боротьбі студентка нашого коледжу Сергій Богдана (спеціальність «Фінанси, банківська справа та страхування») виборола І місце (номінація «Літературно-музична композиція») 

     Приємно зауважити, що цього річ було чимало учасників Шевченківських читань, які взяли участь поза конкурсом. Зокрема, це 6 студентів Буковинського державного медичного університету, а саме студенти, які прибули на навчання до України з далеких країн Африки, а також студентка із Польщі.

     Зазначимо також, що свято поетичного слова відкрив наймолодший учасник шевченківських читань – 4-річний Богдан Ілуцан.

     Адміністрація університету підтримала ініціаторів конкурсу у проведенні і забезпечила розкішний призовий фонд – фіналістів нагородили кращими зразками української книжкової продукції.