Контакти

58002, м. Чернівці
вул. Банкова, 1
Навчальний корпус №20.
Тел/факс: (0372) 55-38-26
E-Mail: college@chnu.edu.ua

Погода

   З нагоди святкування «Дня юриста України» цикловою комісією правознавчих дисциплін для студентів спеціальності  "Право" Коледжу ЧНУ імені Юрія Федьковича було організовано: екскурсії, засідання круглого столу, інтелектуальні ігри, зустрічі з практичними працівниками, та ін. Заходи проведено з метою підвищення рівня правової освіти та привиття любові до обраної професії.

   Доманчук А.Д. за сприяння Керівника апарату суду Сорохана Івана Васильовича та його заступника Котової Наталії Олександрівни організовано оглядову екскурсію для студентів спеціальності «Право» до Чернівецького апеляційного суду.

   Наталія Олександрівна розповіла студентам про: повноваження  та юрисдикцію апеляційного суду, структуру суду, склад суду, про статус судді апеляційного суду, статус голови апеляційного суду та його заступника, про статус присяжного, електронний документообіг, порядок розгляду справи в суді апеляційної інстанції. Також студенти ознайомились із сучасними технологіями дистанційних судових засідань в режимі відеоконференцій. У доступній формі роз’яснено порядок надання та отримання інформації, порядок звернення до суду, про що слід пам’ятати під час перебування в суді, як поводити себе під час слухання справи, які існують негативні наслідки за порушення правил поведінки в суді.

   Разом із викладачем циклової комісії правознавчих дисциплін Єгоровим П.В., студенти були присутні під час розгляду кримінальних справ в Шевченківському районному суді м. Чернівці з метою ознайомлення з порядком розгляду справ судом першої інстанції, в ході вивчення дисципліни «Кримінальний процес».

   В ході заходу студенти отримали можливість наочно ознайомитись з діяльністю учасників кримінального процесу під час розгляду справи в суді, порядком та структурою судового провадження у першій інстанції.

   Викладачем Доманчук А.Д. під час аудиторного заняття з навчальної дисципліни «Правознавство» проведено засідання круглого столу на тему: «Громадянство України» присвячене обговоренню процедур набуття та припинення громадянства України і досить актуальниму на сьогодні явищу подвійного громадянства всупереч законодавству України.

   Доповіді підготували: Долінський Микола «Порядок набуття громадянства України»; Чобан Валерія «Припинення громадянства України»; Фордук Юрій «Повноваження державних органів, які беруть участь у вирішенні питань громадянства»; Шпірюк Ольга «Наявність подвійного громадянства всупереч законодавству України»; Аксенюк Анастасія «Покарання за подвійне громадянство»; Шелефета Віталіна «Запровадження кримінальної відповідальності в Україні за подвійне громадянство»; Риуца Вікторія, Якобишена Евеліна, Челеняк Галина «Можливість легалізації подвійного громадянства в Україні».

   Даний захід дав можливість студентам поглибити свої знання про громадянство України, обговорити проблемні питання інституту громадянства та можливі шляхи їх вирішення.

   За ініціативи викладачів циклової комісії правознавчих дисциплін – Попельницької Н.С. і Флорескул-Світової С.Л. було організовано і проведено зустріч з практичним працівником – Кожакарем Іваном Юрійовичем, заступником завідувача криміналістичного відділу Чернівецького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

   Під час вказаної зустрічі Іван Юрійович вказав на існуючі проблемні питання досудового розслідування злочинів; специфіку проведення огляду місця події злочину; охарактеризував найбільш резонансні справи м. Чернівці та Чернівецької області за останні десять років; звернув увагу студентів на особистість маніяка і причини вчинення ними злочинних діянь з особливою жорстокістю та особливим цинізмом.

   Студенти під час даної зустрічі мали змогу задати актуальні питання щодо виявлення і розслідування злочинів практичному працівнику; ознайомитися із вмістом криміналістичної валізи; переглянути мультимедійну презентацію, яка відображала особливості здійснення огляду місця події злочину.

   На завершення зустрічі, Іван Юрійович вказав на непересічне значення теоретичних знань, здобутих під час вивчення фахових дисциплін для професійного розвитку, формування правової культури і правової свідомості, забезпечення успішного здійснення практичної діяльності в майбутньому, в тому числі під час розслідування злочинних діянь.

   На лекційному занятті з навчальної дисципліни «Земельне право» Доманчук А.Д. з метою поглиблення знань студентів, підвищення юридичної грамотності і правової свідомості, формування високої правової культури та виховання поваги до законодавства України проведено інтелектуальну гру Брейн-Ринг між командами «Законність і правопорядок» та «Верховенство права».

   Студенти гарно продемонстрували свої знання, логічне мислення та кмітливість.

   Переможців Брейн-Рингу визначено за результатами 5 турів: бліц-розминка; раунд «Земельно-правова енциклопедія»; земельно-правознавча естафета; раунд «Логічні лабіринти»; ситуаційне завдання» команду «Верховенство права» учасниками якої були: Чекан Сабіна, Чорна Анна, Савчук Валерія, Чокан Маргарита, Русу Христина, Світова Надія.