Контакти

58002, м. Чернівці
вул. Банкова, 1
Навчальний корпус №20.
Тел/факс: (0372) 55-38-26
E-Mail: college@chnu.edu.ua

Погода

   6 листопада 2019 року у стінах Коледжу ЧНУ імені Юрія Федьковича, за участі вихованців Центру культури і дозвілля ЧНУ імені Юрія Федьковича та студентів коледжу, відбувся патріотично-виховний захід присвячений 30-річчю політичної організації, згодом і партії, "Народний рух України за перебудову". Вступне слово взяв Завідувач ЦКіД та викладач історії Дмитро Павлюк розповів про перебудовчі процеси в Україні та передумови створення Народного руху.

   Учасники театр-студії "Маска", немов машина часу, перенесли студентів у вересень 1989 року і показали як відбувався Перший установчий з'їзд Руху, на якому його, власне, і було засновано. Кожен намагався передати атмосферу тих вересневих днів. Посеред з'їзду всі присутні вшанували пам'ять загиблих героїв, які склали голови за краще майбутнє для нашої країни. Вихованці вокальної студії "Роси" співали пісень, зокрема українську народну стрілецьку пісню "Ой у лузі червона калина", також відому співанку Т.Петриненка "Україна" а В. Івасюка "Два перстені".

   Запрошеними гостями були Василь Бойчук-делегат від Буковинського краю на з'їзді Народного руху 8-10 вересня 1989 року, та Юрій Скорейко. Василь Бойчук зазначав,що у Чернівцях, ті, хто був членом Народного Руху України до 24 серпня 1991 року отримали статус борців за незалежність України ХХ століття. Посвідчення і відзнаку отримували родичі і тих рухівців, які не дожили до наших днів, оскільки, як казав пан Василь: "кожен повинен знати, що в його сім'ї були герої, творці держави, які не побоялись виступити проти системи, і майбутні покоління тих родин, повинні знати свій славний родовід". Надзвичайно цікаво розповідав Юрій Скорейко про основні причини, які помалу готували всіх до створення Руху. Це, як би прикро не звучало, Чорнобильська трагедія, яка  стала одним із найпотужніших поштовхом до змін та перший Майдан в історії нашої держав - Революція на граніті.

   Саме завдяки таким заходам,організаціям,лекціям ми виховуємо нашу молодь, наше майбутнє. І завжди маємо надію, що майбутні покоління не заплямують славетну вікову історію суверенної та незалежної України..