Контакти

58002, м. Чернівці
вул. Банкова, 1
Навчальний корпус №20.
Тел/факс: (0372) 55-38-26
E-Mail: college@chnu.edu.ua

Погода

   Відповідно  до розпорядження Кабінету Міністрів України від  24 серпня 2019 р. № 568-р «Про затвердження плану заходів з проведення у 2019 році Всеукраїнського тижня права», та з метою формування рівня правової культури студентів розроблений та затверджений на засіданні циклової комісії правознавчих дисциплін «План заходів тижня права» з 09 по 13 грудня 2019 р. у  Коледжі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

   У коледжі розпочався тиждень права 09 грудня, де завідувач юридичним відділенням Флорескул-Світова С.Л. коротко розповіла про історію започаткування та проведення Всеукраїнського тижня права. Тиждень  права сьогодні вже має статус державного, носить характер національної правової традиції та включає в себе цілу низку заходів, конкурсів.

   10 грудня - Міжнародний день прав людини. Головна мета цього дня – торжество в усьому світі понять свободи, безпеки й чесності людей по відношенню одне до одного. Сьогодні серед основних заходів, присвячених цьому дню, можна назвати засідання круглих столів, міжнародні конференції з питань дотримання прав людини, покази телевізійних програм відповідної тематики.

   Викладачами циклової комісієї правознавчих дисциплін для студентів спеціальності «Право» Коледжу ЧНУ імені Юрія Федьковича було організовано: екскурсії, засідання круглого столу, інтелектуальні ігри, зустрічі з практичними працівниками, та ін. Заходи проведено з метою підвищення рівня правової освіти та привиття любові до обраної професії.

   Доманчук А.Д. за сприяння Керівника апарату суду Сорохана Івана Васильовича та його заступника Котової Наталії Олександрівни організовано оглядову екскурсію для студентів спеціальності «Право» до Чернівецького апеляційного суду.

   Наталія Олександрівна розповіла студентам про: повноваження  та юрисдикцію апеляційного суду, структуру суду, склад суду, про статус судді апеляційного суду, статус голови апеляційного суду та його заступника, про статус присяжного, електронний документообіг, порядок розгляду справи в суді апеляційної інстанції. Також студенти ознайомились із сучасними технологіями дистанційних судових засідань в режимі відеоконференцій. У доступній формі роз’яснено порядок надання та отримання інформації, порядок звернення до суду, про що слід пам’ятати під час перебування в суді, як поводити себе під час слухання справи, які існують негативні наслідки за порушення правил поведінки в суді.

   Разом із викладачем циклової комісії правознавчих дисциплін Єгоровим П.В., студенти були присутні під час розгляду кримінальних справ в Шевченківському районному суді м. Чернівці з метою ознайомлення з порядком розгляду справ судом першої інстанції, в ході вивчення дисципліни «Кримінальний процес». 

   В ході заходу студенти отримали можливість наочно ознайомитись з діяльністю учасників кримінального процесу під час розгляду справи в суді, порядком та структурою судового провадження у першій інстанції.

   Викладачем Доманчук А.Д. під час аудиторного заняття з навчальної дисципліни «Правознавство» проведено засідання круглого столу на тему: «Громадянство України» присвячене обговоренню процедур набуття та припинення громадянства України і досить актуальниму на сьогодні явищу подвійного громадянства всупереч законодавству України.

        За ініціативи викладачів циклової комісії правознавчих дисциплін –Попельницької Н.С. і Флорескул-Світової С.Л. було організовано і проведено зустріч з практичним працівником – Кожакарем Іваном Юрійовичем, заступником завідувача криміналістичного відділу Чернівецького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

  Іван Юрійович вказав на існуючі проблемні питання досудового розслідування злочинів; специфіку проведення огляду місця події злочину; охарактеризував найбільш резонансні справи м. Чернівці та Чернівецької області за останні десять років; звернув увагу студентів на особистість маніяка і причини вчинення ними злочинних діянь з особливою жорстокістю та особливим цинізмом.

        На лекційному занятті з навчальної дисципліни «Земельне право» Доманчук А.Д. з метою поглиблення знань студентів, підвищення юридичної грамотності і правової свідомості, формування високої правової культури та виховання поваги до законодавства України проведено інтелектуальну гру Брейн-Ринг між командами «Законність і правопорядок» та «Верховенство права».

   Переможців Брейн-Рингу визначено за результатами 5 турів: бліц-розминка; раунд «Земельно-правова енциклопедія»; земельно-правознавча естафета; раунд «Логічні лабіринти»; ситуаційне завдання» команду «Верховенство права» учасниками якої були: Чекан Сабіна, Чорна Анна, Савчук Валерія, Чокан Маргарита, Русу Христина, Світова Надія.

      5 грудня 2019 р. викладачами циклової комісії правознавчих дисциплін Анатійчук Вікторією Василівною та Доманчук Альоною Дмитрівною разом із студентами IV курсу 427 групи відвідано Освітньо-дослідницький центр Human Rights Lab CHNU де відбувся надзвичайно цікавий та пізнавальний івент – CHNU Legal Talks в ході якого обговорювались: «Сучасна освіта в школах», «Дискримінація та різні її прояви в суспільстві», «Дискримінація чоловіків», «Зворотня дискримінація», «Право як уявна реальність», «Секрети та тонкощі державотворення», «Зв’язок між тероризмом і безробіттям».  08.11. викладач циклової комісії правознавчих дисциплін Качур В.В. організував зустріч студентів друго курсу юридичного відділення із працівниками  вибухотехнічного відділу Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області

   09.12 студенти ІІІ та ІV курсу спеціальності «Право» разом із викладачем циклової комісії правознавчих дисциплін Доманчук Альоною Дмитрівною відвідали Управління патрульної поліції в Чернівецькій області з метою ознайомлення із практичними особливостями роботи патрульної поліції.

   Із студентами провів бесіду начальник управління Артур Шкроб, який розповів про роботу управління та його структуру а також про цікаві випадки із служби та відповів на всі поставлені запитання. Найактивніші слухачі отримали подарунки на згадку про зустріч.

   10 грудня в  45 аудиторії  викладачем циклової комісії правознавчих дисциплін Флорескул-Світовою С.Л було проведено Брейн-Ринг. 

   За титул найрозумніших змагались три команди третього курсу. Студенти показали високий рівень загальноправових знань та знань у сфері прав та свобод людини.

     10 грудня 2019 року студенти - правники Коледжу ЧНУ ім. Ю. Федьковича разом з викладачами циклової комісії правознавчих дисциплін Флорескул-Світовою С.Л. та Анатійчук В.В. відвідали захід присвячений Всеукраїнському дню безоплатної правничої допомоги, організований Чернівецьким місцевим центром надання БВПД. Також, студенти були присутні на відкритті фотовиставки «Правова допомога поруч», де у 60 світлинах відображені кадри надання безоплатної допомоги в Україні. Під час відкриття виставки були почуті «живі» історії людей, які отримали правові консультації. Також були нагороджені переможці конкурсу дитячих малюнків «Права людини – очима дітей». Під час заходу студенти мали можливість поспілкуватись з керівником Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Васильчук Вікторією Олександрівною і змогу задати їй цікаві питання, що стосуються центру та бюро правової допомоги.

   11 грудня 2019 р. викладачем циклової комісії правознавчих дисциплін Доманчук Альоною Дмитрівною організовано зустріч начальника Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Чернівецької облдержадміністрації Жебчук Ганни Юріївни із студентами IV курсу спеціальності «Право». Зустріч проведена з метою ознайомлення студентів із системою міжнародного захисту прав людини.

   Ганна Юріївна виступила з інформацією про сприяння захисту прав громадян України, які перебувають за кордоном, зокрема про консульський захист та порядок повернення в Україну громадян, які стали жертвами злочинів, про вирішення проблем в разі втрати паспортів, про соціальний захист працівників-мігрантів, про сприяння консульських установ України в оформленні всіх необхідних супровідних документів та виконанні формальностей у разі смерті громадянина України за кордоном, про роботу урядової «гарячої лінії» та ін.

   12 грудня 2019 року в рамках проведення «Тижня права», за ініціативи викладача циклової комісії правознавчих дисциплін, Попельницької Н.С. було організовано і проведено тематичний виховний захід на тему: «Права людини в контексті міжнародних стандартів».

      Захід проводився з метою ознайомлення студентів 1 курсу спеціальності «Право» з фундаментальними правами людини, передбаченими Загальною декларацією прав людини від 10 грудня 1948 року.

   Для підвищення своїх знань, студенти Коледжу ЧНУ взяли участь у грі “Правова монополія”, метою якої є обговорення основних прав людини і громадянина, закріплених Конституцією України. Даний захід присвячений Міжнародному дню прав людини який було засновано 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН.

                                              

    В рамках тижня права  студенти юридичного відділення коледжу взяли участь в конкурсі стінгазет на правову тематику де студенти змогли за допомогою ілюстрацій показати, які вони знають права.

   У бібліотеці Коледжу ЧНУ проведена книжкова виставка «На паралельних дорогах прав та обов’язків», постійно проводились тематичні огляди «Знання законів – знання прав».

   Вищезазначені заходи сприяли підвищенню рівня правових знань та правової культури як студентів так і суспільства в цілому, формуванню у студентів поваги до права, загальнолюдських та національних правових цінностей, а також подоланню правового нігілізму, підвищенню ефективності правоосвітньої та правовиховної роботи у навчальному закладі.