Контакти

58002, м. Чернівці
вул. Банкова, 1
Навчальний корпус №20.
Тел/факс: (0372) 55-38-26
E-Mail: college@chnu.edu.ua

Погода

Мистецьке обличчя Чернівців: знайомство з Ольгою Кобилянською

   Література – це не лише рядки літер, а й неймовірно цікаві долі справжніх, а не вигаданих людей, тож знайомство із епохою чи творчістю конкретного автора ефективніше проводити в «польових умовах».

   Викладачі української літератури Коледжу ЧНУ імені Юрія Федьковича організували екскурсії студентів 1-го курсу в Літературно-меморіальний музей О. Кобилянської. Музей заснований 27 листопада 1944, а розміщений у будинку (сучасна адреса – Софії Окуневської, 5), де письменниця жила з 1925 року до самої смерті.

   Це уже стало традицією – розпочинати вивчення творчості знаменитої буковинки зі знайомства з атмосферою оселі відомої людини, розшифровування її особистості, що криється і в побутових деталях…

   Родзинками екскурсії стали дорогі серцю авторки «дрібнички». Це і «море у пляшці», надіслане до Чернівців з Констанци Леєю Прункул із записочкою: «Люба пані Ольго, Чорне море шле вам сю маленьку хвилю як гарний привіт». А ще й едельвейси, зірвані 135 років тому, бережно заховані під склом у старовинній рамці, зі щирою вірою письменниці в те, що ця квітка приносить щастя.

   Не менш значущими стали для першокурсників й деталі біографії відомої буковинки, гірської орлиці, феміністки, емансипантки, письменниці, яка починала літературну діяльність німецькою мовою, але стала класиком української літератури. Дружба з Лесею Українкою, Іваном Франком, самоосвіта протягом усього життя (закінчила 4 класи), інтерес до найрізноманітніших сфер діяльності (цікавилася музикою – грала на фортепіано, цитрі, дримбі, непогано малювала, грала в театрі, навіть мріяла стати професійною актрисою, любила верхову їзду), глибоке знання творів Шевченка (могла читати напам’ять вірші поета упродовж кількох годин), нерозділене кохання до Осипа Маковея, виховання прийомної доньки Олени Панчук, – ось штрихи до портрета, без яких не вдасться осягнути всієї глибини прози Ольги Кобилянської.

   І, напевно, найцікавіше, – враження студентів від почутого й побаченого: непересічна, яскрава, прогресивна, завзята, розумна, надзвичайно талановита і обдарована, при цьому жіночна, романтична та натхнена – ось вона, Ольга Кобилянська.