Контакти

58002, м. Чернівці
вул. Банкова, 1
Навчальний корпус №20.
Тел/факс: (0372) 55-38-26
E-Mail: college@chnu.edu.ua

Погода

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ
21 лютого світове співтовариство відзначає Міжнародний день рідної мови

   Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання віків, мова – це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна і мисленнєва діяльність народу. (Олесь Гончар)

   У 1999-му році на 30-й сесії Генеральної конференції ООН з питань освіти, науки і культури, було прийнято рішення заснувати Міжнародний день рідної мови,  засноване з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю.

   Міжнародний день рідної мови в Україні – це свято для представників 130 національностей, носіїв рідних мов, які проживають на теренах нашої держави. Найбільш розповсюдженими мовами України є українська та російська. В окремих регіонах та місцях компактного проживання національних громад розповсюджені румунська, молдовська, угорська, болгарська, польська, кримськотатарська, єврейські мови, циганська, гагаузька та інші.

   Українська мова належить до індоєвропейської мовної родини. Спільно з російською і білоруською мовами вона входить до східнослов'янської підгрупи слов'янської групи мов. Історію української мови починають від праслов’янської (спільнослов'янської) мовної єдності, яка виділилася з індоєвропейської прамови приблизно в ІІІ тис. до н. е. Разом з християнством до Київської Русі прийшла старослов'янська (або церковнослов’янська) мова, створена на базі давньоболгарських діалектів Кирилом і Мефодієм (одних з перших слов’янських культурних діячів). З XIV по XVIII ст. на теренах України побутувала староукраїнська мова, яка активно використовувалася як писемна. Поява нової української мови, яка згодом стала сучасною літературною, датується ХІХ ст. Її зачинателем вважається письменник Іван Котляревський, а основоположником – Тарас Шевченко.