Контакти

58002, м. Чернівці
вул. Банкова, 1
Навчальний корпус №20.
Тел/факс: (0372) 55-38-26
E-Mail: college@chnu.edu.ua

Погода

  Розмову про роль української писемності й мови в коледжі цьогоріч розпочали зі звернення до КНИГИ. Зокрема Юлія СІНЬКОВА, Наталія РОМАНЮК, Вікторія НОВАК (спеціальність "Фінанси, банківська справа та страхування") під керівництвом своїх викладачів Людмили ЧІК та Марії ОСТАПОВИЧ відвідали Муніципальну бібліотеку імені Анатолія ДОБРЯНСЬКОГО та спробували під новим кутом зору оцінити роль книги, мови у рамках національної культури.

  15 років тому на культурній мапі Чернівців з’явилася Муніципальна бібліотека імені Анатолія Добрянського. Передана місту приватна книгозбірня відомого літературознавця стала основою бібліотеки. Справжній рай для гуманітаріїв кожного року доповнюється видавничими новинками. Окрім того, чимало чернівчан чи й просто тих, хто розуміє вартість книги, надсилали сюди частину приватних книгозбірень.

  Проте найцікавіше – це долі власників цих малих і великих книгозбірень. В цьому аспекті розповіді пані Лесі Щербанюк, директорки бібліотеки, – це можливість і побачити об’ємний портрет людини, і зрозуміти, які рисочки на ньому промальовані книгами.

  Постаттю, достойною пригодницького роману чи й екранізації, видається чернівчанин, інтелектуал, в’язень ГУЛАГу – Петер Демант (Вернон Крес), книгозбірня якого теж зберігається на вулиці Українській, 22.

  В кожному залі бібліотеки бачимо таблички із іменами тих, хто передав сюди принаймні частину приватної бібліотеки. Є тут що почитати архітекторам і дизайнерам, якщо звернуть увагу на книги Михайла Шевченка, який відновлював Резиденцію. Музиканти знайдуть не одне цікаве видання, коли зазирнуть до приватної бібліотеки Олександра Залуцького. Зануритися з головою в німецькомовну літературу вдасться завдяки Петру Рихлу, а українську відкриємо через Володимира Антофійчука, Надію Бабич, Тамару Севернюк.

  Знаходячись в затишних коридорах вілли з кришталевими вікнами, не полишає хіба одна думка: хто ж зможе підхопити й продовжити цей інтелектуальний челендж, без якого мова й культура не розвиватимуться? Впевнені, що такі герої нашого часу навчаються й у коледжі.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ІНТЕРВ'Ю