Контакти

58002, м. Чернівці
вул. Банкова, 1
Навчальний корпус №20.
Тел/факс: (0372) 55-38-26
E-Mail: college@chnu.edu.ua

Погода

   17 листопада має особливе значення для студентів усього світу, адже це – Міжнародний день студента. Це свято зближує та об’єднує молодих людей зі всіх країн, бо це, насамперед, день студентської солідарності, що не має меж та кордонів.
   17 листопада в коледжі був проведений виховний захід англійською мовою «Міжнародний день студентів».
   Цей день приурочений події, яка сталася в колись окупованої нацистами Чехословаччини. 28-го жовтня 1939-го року студенти та викладачі празьких університетів виступили на мирну демонстрацію на знак річниці утворення своєї історичної держави. Фашисти, побачивши непокору з боку народу захопленої ними території, цинічно розігнали цю мирну демонстрацію, застосовуючи властиву їм жорстокість, внаслідок чого був убитий Ян Оплетал, один із студентів медичного факультету. Його похорони переросли у відкриту і масову акцію протесту. Почалися арешти. З ранку, 17-го листопада 1939-го року, прагнучи придушити виниклий настрій народних мас, карателі оточили празькі студентські гуртожитки і заарештували понад 1200 студентів, а також ряд представників викладацького складу, з яких дев’ятеро активістів та студентів цього руху демонстративно стратили в катівнях в’язниці празького району Рузіне без суду. Решта були відправлені в концтабір Заксенхаузен. Побоюючись подальшого опору, за особистим наказом Гітлера всі вищі навчальні заклади Чехії були закриті до кінця війни.
   Українська спільнота, видчуваючи глибоку солідарність до принципів демократії, з ініціативи студентської молоді, приєдналася до цієї міжнародної ініціативи і закріпила в своєму законодавстві День студента, що відзначається 17-го листопада додатковим Указом Президента України від 16 червня 1999 року № 659/99.
    Студентські роки – це той час у житті людини, коли відбуваються найяскравіші відкриття, а бажання рухатися вперед змушує домагатися більших успіхів. Це торжество юності і здоров'я, усвідомлення того, що всі шляхи на світі відкриті для рішучих і цілеспрямованих підкорювачів неможливого. Саме цей період є найбільш важливим для накопичення знань, підвищення ерудиції, вивчення іноземних мов. 
  Тому, окрім поглиблення знань з історії та вшанування пам’яті загиблих студентів, метою заходу було продемонструвати, що крім навчання, що є основною метою в студентські роки, кожен студент представляє собою окремий світ, насичений подіями, різноманітними захопленнями та уподобаннями.

  Модераторами заходу були студентка ІІІ курсу, група 316 Ольга Унгурян та ІІ курсу, група 201 Баламутовська Олександра. Дівчата заздалегідь зняли ролик біля стін Резиденції нашого славетного університету, який і продемонстрували, розповідаючи історію начального закладу. Вдало підібрані локації абсолютно підтвердили репутацію Українського Хоргвартсу (Ukrainian Hogwarts).
   Студент ІІ курсу, група 201, Білокучмяк Володимир блискуче справився с обов’язками технічного модератора заходу онлайн. І другим етапом заходу було нагадування сторінок історії про походження та історію свята, яку Володимир візуально підкріпив презентацією.
   Захоплюючу розповідь про захоплення та уподобання розпочав студент 213 групи Страдецький Роман, який є чинним чемпіоном України з бальних танців у своїй віковій категорії. Ролик про його виступи на змаганнях вразив майстерністю, яскравістю та витонченістю. Так, перед нами виступав справжній чемпіон.
   Сучасними танцями захоплюється і студентка І курсу, група 101, Кукурудзяк Крістіна, яка зі своєю танцювальною групою не раз виступала на українських та європейських змаганнях, посідаючи призові місця.
   Музика володіє величезною силою, яка мелодійними звуками торкається струн нашої душі. Вона творить дива з людськими почуттями та емоціями. І це гідно підтвердила студентка І курсу, група 101, Кравець Софія, яка посіла ІІ місце на обласній олімпіаді з гри на піаніно з композицією «Водограй» Володимира Івасюка.
    Кар'єра моделі багатьом видається мрією. Модельний бізнес приваблює своєю престижністю, легкістю й шиком. І навіть сумнівів не виникає, що за цією ширмою насправді ховається щось інше…, а саме, важка праця та наполегливість. Баламутовська Олександра, студентка ІІ курсу та співведуча, відкрила таємниці улюбленої справи.
   Є люди, для яких спорт – це сенс життя. Вони є майстрами спорту і встановлюють свої особисті рекорди, завойовують золоті медалі. Студент ІІ курсу, група 201, Кривченко Володимир довів, що навіть такий брутальний вид спорту як бокс, може бути привабливим для споглядання. А студент І курсу, група 101, Поповецький Владислав своїми перемогами довів, що рукопашний бій -  це не лише сила та фізична підготовка, а витримка та здоровий глузд. Браво, хлопці!
   Роль малювання в розвитку особистості – неабияка. Малювання – це стимуляція ділянок мозку, відповідальних за мислення, мову, зорову і рухову пам’ять, координацію. Толошняк Анна, студентка І курсу, група 101, демонструючи свої малюнки, захопила учасників за живе своєю просторовим інтелектом і уявою.
   І нарешті…  Знання іноземних мов – це ключ до успіху в сучасному світі, де спілкування іноземними мовами та обробка величезних обсягів інформації набуває все більшого значення. 
   Виборна Вікторія, студентка ІІ курсу, група 207 та Пацаранюк Христина, група 214 розповіли про свій досвід участі у міжнародних науково-практичних конференціях у Токіо, Японія та Харкові, Україна, відповідно, з гордістю демонструючи сертифікати та збірники наукових праць, де опубліковані їхні роботи англійською мовою. І, звісно, Унгурян Ольга, студентка ІІІ курсу викликала захоплення, демонструючи сертифікат рівня С1, який вона отримала в результаті здачі міжнародного іспиту TOEFL.
   Як заключний акорд, було виконання Капуловською Єлизаветою, студенткою І курсу, група 106, Гаудеамусу, студентського гімну саксофоном.
   І, наостанок, з великою радістю ми отримали вітання з нагоди Міжнародного дня студентів від студентів Стокгольмського університету та викладачів і студентів університету міста Гвадалахара, Мексика.
    Щиро вітаємо студентів зі святом. Нехай сесії будуть легкими, друзі – надійними, а студентські роки – незабутні та насичені, незважаючи на дистанційний режим.
  Бажаємо креативних ідей, здобуття міжнародних  грантів та успішної реалізації проєктів. Адже молодість, наполегливість та оптимізм гарантують чудове майбутнє!