Контакти

58002, м. Чернівці
вул. Банкова, 1
Навчальний корпус №20.
Тел/факс: (0372) 55-38-26
E-Mail: college@chnu.edu.ua

Погода

Засідання обласного методичного об’єднання викладачів іноземної мови закладів фахової передвищої освіти Чернівецької області

  22.12.2022 р. було проведено методичне об’єднання  викладачів іноземних мов закладів фахової передвищої освіти Чернівецької області за темою: «Викладання іноземних мов у закладах фахової передвищої освіти під час воєнного стану». Були присутні 28  викладачів коледжів Чернівецької області та Семенюк Микола Степанович, методист Ради директорів закладів фахової передвищої освіти Чернівецької області.

  Голова ОМО, викладач англійської мови ВСП «Фаховий коледж ЧНУ імені Юрія Федьковича», Наталія Добровольська зробила доповідь за темою «Особливості навчання іноземних мов молодших бакалаврів в умовах воєнного стану.». У своєму виступі вона підкреслила, що роль і функції викладача на сучасному етапі суттєво змінилися, що обумовлено рядом причин. По-перше, це здійснення викладацької діяльності в умовах збройної агресії рф та оголошення в Україні воєнного стану згідно з Указом Президента України, що, в свою чергу, було причиною переосмисленням використання певних педагогічних методик та технік навчання. По-друге, Наталія Добровольська навела слова Олега Шарова, Генерального директора директорату фахової передвищої, вищої освіти МОНУ, який наголосив, що «дивитися на цю війну потрібно з перспективою того, що буде після неї – потрібно мислити категоріями +5, 10, 25 років». Особливу увагу Наталія Добровольська присвятила значенню іноземних мов  сьогодні, адже це дасть змогу студентам та випускникам донести світу правду про реальні події в Україні. По-третє, Національну програму психічного здоров’я та психосоціальної допомоги, започаткованою Першою леді України Оленою Зеленською.

  Юлія Ружицька, викладач англійської мови ВСП «Кіцманський фаховий коледж Закладу вищої освіти «Подільський державний університет», розповіла про освітні інструменти онлайн викладання англійської мови. Викладачка поділилася досвідом створення власних блогів на платформі Quizlet, які є джерелом інформації, яка постійно оновлюється. Цікавою була інформація щодо створення інтерактивних плакатів з використанням платформи ThingLink.

  Алла Лупу, викладач англійської мови Новоселицького фахового медичного коледжу БДМУ, у своєму виступі сконцентрувалася на важливості розвитку компетенцій 21 століття, а саме, критичному мисленні, креативності, самонавчанні, медіаграмотності, а також важливості розвитку соціальних навичок, а саме, навичках командної роботи, комунікативності, а також особистісних, таких як гнучкість і таймменеджмент. Викладачка розповіла як використовує у своїй роботі дошки мозкового штурму, які є чудовим засобом само- та взаємонавчання.

  Про значення мотивації як фактору успіху говорила Ліра Агеєва, викладач англійської мови Комунального закладу «Чернівецький обласний фаховий коледж мистецтв ім. С. Воробкевича». Пані Ліра поділилася досвідом компілювання різнорівнених завдань та використання скоромовок, як lesson starter.

  Олена Мельницька та Валентина Ксенчук, викладачі іноземних мов ВСП «Хотинський фаховий коледж Закладу «Подільський державний університет» поділилися досвідом роботи по реалізації національно-патріотичне виховання студентів на заняттях іноземної мови. Валентина Ксенчук розповіла про цікаві та корисні моменти зі свого досвіду, а саме, проведення віртуальних екскурсій до Хотинської фортеці з попередньою бесідою про історію визначного місця. Надзвичайно цікавим був виступ Олени Мельницької, яка є знаним волонтером. Зокрема пані Олена розповіла про створення Центру для вимушених переселенців за допомогою мерії та жителів французького міста-побратима Курон. Наразі, в центрі проживає 100 осіб, з дітьми віком від одного місяця до підліткового віку. Жителем є і наш колега із Северодонецька, який проводив заняття онлайн з Хотина. Нестандартними та цікавими були заходи «Долаючи лихо», психологічні ігри та анкетування, організовані для проживаючих у центрі людей.

  Керівник Арт-клубу Echo Chamber Марія Козубовська, викладач англійської мови Вижницького фахового коледжу мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка, розповіла з власного досвіду про впровадження національно-патріотичного виховання на заняттях та позаурочний час, а саме, про акцію « Зроби фото у національному костюмі», в результаті якої були зібрані кошти та надіслані ЗСУ. Пані Марія ознайомила колег з планом роботи Артклубу Echo Chamber на 2022-2023 навчальний рік. Зокрема, було запропоновано два проекти. Перший « Герої у наших серцях», присвячений нашим захисникам, і другий – «В Європу з Україною у серці», присвячений країнам Європи, які надзвичайно потужно підтримують нас у повномасштабній війні з росією.

  Викладачі іноземних мов області поділились власним досвідом роботи в дистанційному режимі.

  На завершення засідання ОМО були прийняті важливі рішення – керуватися нормативно-правовими документами у викладацький діяльності, адаптуватися до умов воєнного стану, коригувати його в залежності від ситуації, продовжити роботу творчих груп, продовжувати наповнювати методичними матеріалами та напрацюваннями сайт ОМО, провести обласну олімпіаду з англійської мови.