Контакти

58002, м. Чернівці
вул. Банкова, 1
Навчальний корпус №20.
Тел/факс: (0372) 55-38-26
E-Mail: college@chnu.edu.ua

Погода

Вивчаємо літературу рідного краю: між сигналами тривог до витоків рідної культури

  У цей нелегкий для всіх учасників освітнього процесу час випробувань, з 23 по 27 січня 2023 року у контексті вивчення літератури рідного краю студенти 11-Ю, 12-Ю, 11-КІ, 12-КІ, 11-ПМ та 21-Ф груп ВСП "Фаховий коледж ЧНУ" разом із філологинями-організаторками Веронікою Заїць, Ларисою Сивак відвідали Чернівецький літературно-меморіальний музей Ольги Кобилянської.

  Майбутні юристи, фахівці в ІТ-галузі, фінансисти мали можливість переконатися, що «гірська орлиця» нашого краю Ольга Кобилянська стала непересічною особистістю не тільки в історії української літератури, а й світової. Побувавши у будинку найвідомішої буковинки, студенти поринули в атмосферу художнього слова письменниці, зацікавлено слухали розповіді пані Юлії, працівниці музею, про цікаві факти з життя і творчості Ольги Кобилянської й з особливою увагою розглядали меморіальні речі письменниці, її альбоми, шкільне приладдя, предмети побуту, робочий кабінет, письмовий стіл, родинний рояль, різні фрагменти експозицій, скульптурні портрети письменниці тощо.

  Літературознавці справедливо називають Ольгу Кобилянську «українською перлиною світової літератури», а її твори вважають енциклопедією жіночої душі. Письменниця першою в українській літературі порушила тему жіночої емансипації, заговорила про проблеми жіноцтва, зокрема про становище жінки в родині й суспільстві.

  Твори Ольги Кобилянської ще за її життя було перекладено німецькою, болгарською, чеською та іншими європейськими мовами. За яскраву метафоричність художнього бачення письменницю вважали «пишною трояндою в саду української літератури». Сама ж Ольга Кобилянська називала себе скромно і просто – «робітницею свого народу».

Памʼятаймо видатних письменників нашого краю!