Контакти

58002, м. Чернівці
вул. Банкова, 1
Навчальний корпус №20.
Тел/факс: (0372) 55-38-26
E-Mail: college@chnu.edu.ua

Погода

  24 листопада 2023 року було проведено виїзне засідання ОМО викладачів іноземних мов закладів фахової передвищої освіти у Чернівецькій області на базі Вижницького фахового коледжу мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка. Тема засідання була: «Основні стратегії та напрямки роботи викладачів іноземної мови у 2023/2024 навчальному році у закладах фахової передвищої освіти».

  Участь взяли викладачі іноземних мов з 12 коледжів області, по одному представнику від навчального закладу та викладачі циклової комісії загальноосвітніх, гуманітарних та соціально-природничих дисциплін Вижницького фахового коледжу.

  Заступник директора Віра Юріївна Фижделюк разом з викладачами іноземних мов зустріли учасників засідання у знаному в області та далеко за її межами музеї дипломних робіт випускників Вижницького коледжу. Ярослава Богдан, завідувачка музею, розповіла багато цікавого з історії створення музею, та власне, самих робіт-експонатів, деякі з яких були неодноразово виставлялися  на Всеукраїнських та міжнародних виставках. Всі викладачі були вражені майстерністю та різноманіттям дипломних робіт, виконаних з великим бажанням і любов’ю.

  Наступним етапом засідання був переїзд до самого коледжу, де у актовій залі заступник директора пані Віра Фижделюк знову гостинно вітала учасників засідання. Нам представили відео про коледж, а саме, про спеціальності, яких навчають у стінах цього славетного закладу. Закінчилось представлення коледжу показом моделей студії “Folk ART” під керівництвом викладача коледжу Зіновії Сірецької. І знову майстерність і самобутність вразили присутніх учасників.

  Надалі у цій ошатній актовій залі було проведено методичне засідання методичного об’єднання. З доповіддю виступила голова ОМО викладачів іноземних мов Наталія ДОБРОВОЛЬСЬКА, яка окреслила стратегії та напрямки роботи викладачів іноземних мов у навчальному році, і зокрема, приділила велику увагу питанню самостійної роботи студентів, що є важливим компонентом навчального процесу сьогодення. Власним педагогічним досвідом поділилася Ліра АГЕЄВА, викладач англійської мови Комунального закладу «Чернівецький обласний фаховий коледж мистецтв ім. С. Воробкевича». Викладачка розповіла про форми роботи на заняттях з метою стимулювання творчого самовираження студентів як засобу створення ситуації успіху. Кожен взяв на озброєння деякі моменти, з якими щиро поділилася Ліра Григорівна.

  З питання формування мотивації у студентів, що є дуже важливим моментом у період воєнного стану, виступила Олена ЛІСОВЕНКО, викладач англійської мови Чернівецького політехнічного фахового коледжу.

  І по третьому питанню, а саме, сучасні пріоритети освітньо-виховного процесу в контексті національно-патріотичного виховання студентів, виступила Марія КОЗУБОВСЬКА. Як керівник Артклубу EchoChamber Марія Петрівна представила на обговорення план роботи Артклубу на 2023/2024 навчальний рік. Зокрема, керівниця запропонувала до Шевченківських днів «Шевченко мовами світу», формат обирається на розсуд навчального закладу та створення Віртуальної книги пам’яті полеглих героїв, випускників навчальних закладів.

  Наталія Добровольська запропонувала план роботи на навчальний рік, зокрема були обговорені і вирішені питання щодо проведення олімпіади з англійської мови, яка відбудеться у березні 2024 року. Керівники секцій зі своїми колегами оновлять та доповнять матеріали з чотирьох видів мовленнєвої діяльності. Було вирішено, що друге засідання ОМО буде проведено одночасно з проведенням олімпіади.

  У кінці про значення англійської мови та непересічну роль викладача на сучасному етапі навчального процесу висловився голова циклової комісії Кузик Василь Васильович.

  І заключним, дуже потужним етапом засідання було відвідування музею старожитностей та етнографії Буковинської Гуцульщини, творцем якого стала родина Козубовських, яка очолила спільний проект студентського та педагогічного колективів. Експозиція музею налічує більше двох тисяч унікальних експонатів. Музей складається з чотирьох залів. У першому залі були представлені зразки гуцульського жіночого та чоловічого одягу та предмети інтер’єру гуцульської хати. Про особливості та характерні ознаки гуцульської моди розповіла Марія Козубовська. Було напрочуд цікаво, ново, незабутньо. У наступних залах на нас очікував Дмитро Онуфрійович Козубовський, який змістовно розповів про зародження освітянського руху на Вижниччині, зокрема і створення Вижницького коледжу. Пан Дмитро неодноразово підкреслював, що перший навчальний заклад на Буковині є Медичний коледж, другий славетний Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, а третім навчальним закладом став Вижницький коледж. Дмитро Онуфрійович вразив своїми глибинними, без перебільшення, енциклопедичними знаннями в області започаткування та розвитку освітянського руху на Вижниччині. Викладачі слухали у захваті та з величезною зацікавленістю. Музей ставав неодноразовим переможцем грантів які реалізувалися в межах конкурсу Підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, що проводяться Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна». Активну роль у підготовці та проведенні засідання брала вся дружня команда циклової комісії, але, зокрема ми вдячні викладачам іноземної мови навчалтьного закладу.

  З великою вдячністю, переповнені новою інформацією, окрилені сподвижничеством колег з Вижницького коледжу, натхненні новими ідеями під впливом побаченого та почутого, викладачі іноземних мов закладів фахової передвищої освіти повернулися вечері до Чернівців.

  Хочеться ще раз і ще раз дякувати колегам за титанічну працю, особливо по національно-патріотичному вихованню, адже сама атмосфера у закладі проникнута духом любові до неньки України. З вірою у ЗСУ і нашу перемогу продовжуємо свою педагогічну діяльність по навчанню та вихованню молодих українців.